Sikke en møg krampe!!!

Kender du sådan en?

En rigtig møg krampe!

En sur hest, der er svær, at ride og som byder kamp til stregen.

Sådan en, der bare skal sættes på plads og lære hvem der bestemmer!

Sådan nogen var der en del af, da jeg var yngre.

Det var i hvertfald det vi mente, når vi kaldte en hest for en krampe.

Og man bruger det vist endnu -ordet “krampe”, om en besværlig hest (og sjovt nok også, om kvinder man ikke er enige med…hmm…)

Jeg kom til, at tænke over ordet krampe her forleden.

Og synes det er lidt tankevækkende, at dette gamle ord faktisk måske kan hænde både, at indeholde forklaring og løsning på den problematiske hest;

Det kunne jo være, at hesten netop har krampe et eller andet sted i sin krop!

En krampe er jo udover en besværlig hest, jo også betegnelsen, på en sammentrukket muskel, der ikke kan slippe spændingen igen på grund af for mange nerveimpulser til det berørte område.

Og enhver, der har haft en rigtig muskelkrampe ved, at det gør den ondelyneme ondt!

Så hvis en hest faktisk tænkes, at have kramper eller i hvertfald ‘bare’ rigtig spændte muskler i dele af sin krop, så kunne det måske tænkes, at være forklaringen, på i hvertfald nogen sure “kramper”…

Og har vi årsagen, så har vi jo også en mulig løsning.

Løsningen kunne være, at finde årsagen til, at hesten spænder op eller får kramper, fjerne årsagen og få løsnet de spændte muskler.

De fleste heste, der har ‘gjordkramper’, har fx enten ondt i ryggen, går med en sadel, der ikke passer eller har mavesår. Gjordkramper har ALTID en årsag.

Det samme gælder ‘staldkramper’.

Kan man finde og fjerne årsagen til hestens problemadfærd, så kunne det måske være, at der bag den sure møg krampe, gemte sig en sød og samarbejdsvillig hest!

Og hvis problemet rent faktisk bunder i kramper, så får man også gode resultater, med massage, der kan hjælpe med til, at fjerne spændingerne, når årsagen er fundet.

Flere og flere hesteejere har heldigvis øje for dette og ser uhensigtsmæssig adfærd fra hesten, som et signal til, at standse op og se nærmere på sin hest, dens krop, udstyr, træning og så videre.

Og gang på gang oplever jeg, særligt i de lidt længere massageforløb, at få tilbagemeldinger om, “kramper”, istedet er blevet til “krammere”.

At de simpelthen skifter temperament.

Jeg har faktisk en kunde, der blev helt bekymret, om hendes hest nu ville miste energien, fordi den blev roligere og roligere og mere og mere medgørlig.

Men det gjorde han ikke; istedet blev han så balanceret, at han nu både har en tænd og en sluk knap -og ikke kun en “fuld-fart-frem-for-jeg-flygter-fra-min-krops-ubehag”-knap

Men sjovt med sådan et ord, der egentlig i sig selv peger på en mulig årsag til problemet.

Gad vide, hvordan det er opstået?

I dag bruger jeg aldrig udtrykket, om nogen heste.

Jeg ved, at heste altid har en årsag til deres problemadfærd;

Enten FORSTÅR de ikke hvad vi vil have dem til (og så må vi lære dem det på en ordentlig måde)

Eller også så KAN de ikke, af enten fysiske eller psykiske årsager. Og så må vi tage analyse brillerne på og forsøge, at finde ud af hvor skoen trykker -eller krampen niver 🙂

(Modelbilledet er af Dinde og Billy.

Det var Billy, hesten til højre, der fik mig til, at tænke over det med kramper vs kramper. Efter en dag, hvor han pludselig fik de vildeste muskelkramper på folden. De fik ham til, at bukke, springe og hoppe rundt på stive ben på folden i forsøget på, at slippe af med den ulidelige smerte, som kramper kan give.

Det er så let, at blive misforstået, når man er en hest, der kun kan udtrykke sig gennem sit kropssprog.

Billys ejer er heldigvis blandt dem, der forstår sin hest, men hvor må vi dog altid lade tvivlen komme vores heste til gode, inden vi dømmer dem som dumme kramper!)