Massage-facts i farten: Massage er mere virksom mod rygsmerter end andre behandlingsformer.

 

massage kursus sarahs hestemassage

Vidste du at…

Konventionel behandling kan kun i få tilfælde fjerne rygsmerter helt og derfor, er der lavet spændende undersøgelser om behandling af rygsmerter, hvor forskellige behandlingsmetoder er blevet sammenlignet.

 

Massage vs akupunktur og manipulation

I en undersøgelse var der tre forhold der blev undersøgt. Nemlig effekt, sikkerhed ved behandlingen og omkostninger. De behandlinger der blev undersøgt var massage, akupunktur og manipulation (akupunktur).

Resultaterne af akupunktur var usikre, undersøgelsen af manipulation pegede i retning af resultater på linie med konventionel behandling, mens massage viste sig, at være meget effektivt, sikkert og endda, at effekten er mere langvarig end de andre nævnte behandlingmetoder. Det betyder i praksis, at massage faktisk er mest effektiv til prisen.

 

Akupunktur vs massage

En anden undersøgelse sammenlignede akupunktur og massage og her var resultatet signifikant.

De undersøgte patienter havde alle kroniske rygsmerter og fik hver ti behandlinger over ti uger med enten akupunktur eller massage. Effekten i form af færre symptomer og forbedret bevægelighed var tydeligt størst hos gruppen, der modtog massage.

Ved kontrol et år efter, var der stadig bedst effekt hos de masserede; de havde færre symptomer, bedre mobilitet, brugte mindre medicin og havde færrest udgifter til efterfølgende behandling

 

Begge undersøgelser er lavet med mennesker. Og der er mange faktorer og spørgsmål man kan inddrage i forhold til, at overføre resultaterne til heste. Men muskler hos mennesker og dyr er i alt væsenligt ens bygget op, så jeg synes det er spændende læsning, når nu der næsten ingen videnskabelige undersøgelser er gjort, af massages effekt på heste.

 

Har din hest rygsmerter, så er det i hvertfald også min og mange andre hestemassøreres observation, at massage er meget effektiv.

Særligt til, at lindre efter sadelproblemer og ved de spændinger, der kan opstå i blandt andet ryggen, når hesten bruger sig selv forkert, for eksempel ved kompensation.

 

Læs mere om effekten af massage her

 

Kilde: Ann Intern Med. 2003 Jun 3;138(11):898-906
Kilde: Arch Intern Med. 2001 Apr 23;161(8):1081-8

 

Sarahs hestemassage. Eksamineret hestemassør fra Axelsons Institut