Fold - skader - for - imod
Del 1 - Enefolden
Når jeg kører gennem sommerlandet lige nu så slår det mig, at selv tidligt på dagen her på den bedste årstid, så står mange folde tomme allerede fra 12-13 tiden om eftermiddagen.
Og mange af de folde jeg kører forbi er de rene frimærker med en enkelt hest stående uden megen anden mulighed end at stå og få lidt andre indtryk end dem inde i stalden men uden egentlig mulighed for noget videre leg (for hvem skal man lege med når man er alene?) eller bevægelse.
Og jeg ved faktisk godt hvorfor dette valg træffes for mange heste:
Frygten for skader!
Og det forstår jeg sådan set godt.
Det er sk* også træls (og dyrt) og der er ikke noget der kan give grå hår som bekymringerne for ens bedste ven <3
Og så er der hele ærgrelsen ved ikke at kunne ride og få sat sin træning i stå.
Men da der er så meget godt for hestene hente både fysisk og psykisk har jeg lyst til at prøve at møde nogle af indvendingerne mod mere foldtid, foldmakkere og større folde i håb om med tiden at se mange flere heste komme på fold på større folde, i flere timer og flere heste sammen.
Ikke mindst fordi de små folde, korte foldtider og manglende selskab på foldene faktisk risikerer at ØGE risikoen for skader i stedet for det modsatte.
Jeg vil her slet ikke gå ind i noget med om hvad der er synd for hestene.
Men bare prøve at holde mig til logik og se på nogle fordele og risici som jeg sjældent hører nævnt, men som er værd at tage med i sine overvejelser når man vælger stald og ser på hvilke muligheder der er for fold.

Lad mig starte med noget med racer…
Der er vist ingen tvivl om at de heste der generelt kommer mindst på fold er sportsheste og -ponyer i middel til høj træning.
Det er her de dyre heste er og hvor meget er på spil ift stævner, målsætninger og ambitioner.
Og måske også en vis portion tradition, ala; “Sådan plejer vi jo at gøre”.
Og allerede her opstår et paradoks: denne type heste og ponyer er nemlig som oftest avlet med en hel del ‘nerve’ og energi.
Det betyder at når de ikke kommer så meget ud, så har de en tendens til at være meget mere eksplosive, når de lukkes ud.
Jeg ved at dette vækker bekymring hos mange hesteejere; “Åhh nej, nu håber jeg f… ikke han laver en skade når han spasser sådan ud på folden…”
Men sagen er den, at det er overskudsenergi!
Og den SKAL ud.
Og desto mindre fold hesten kommer på, desto mere eksplosiv er den og desto større er risikoen for en foldskade
(med fare for at ejer tænker;
“Hvad sagde jeg!
Den kom på fold og nu er den skadet.
Nu må den komme mindre ud”).
Men den omvendte tankegang ville faktisk bringe en både mere logisk og taktisk klog beslutning:
Mere fold vil forbruge noget energi, stimulere hesten mentalt og fysisk og derved vil behovet for eksplosioner og crazy stunts i kravlegården mindskes.

Og det bliver værre endnu…
For de små folde i sig selv øger også risikoen for skader!
Sætter hesten i bevægelse, så er der kun lidt plads at bremse og dreje på og de skarpe sving giver vrid i leddene og dermed er det mere sandsynligt at hesten laver små eller større overrivninger af fibre i sener og ledbånd = skader….
Heste er skabt til at løbe lige ud, så deres led og sener er ikke overdrevet begejstrede for den slags vrid og drej.
Dette forebygges på større folde.
Men ikke nok med det…
…Jeg har aldrig hørt om en hest med meget bokstid der blev varmet op FØR den kom ud på sin fold.
Og bratte vrid og vendinger kræver virkelig at hestens sener og ligamenter er varmet godt op hvis de skal holde til det.
Så igen har vi; hest med høj energi og lille energiforbrug (jo, det er en times daglig ridning og 2-4 timers fold) på lille fold med risiko for energieksplosion = højrisiko for skader!
Øvøvøv…
…og lad mig toppe den op; heste med mange timer på boks og det meste ridning på ridebaner får ikke styrket hverken deres knogler, sener eller ligamenter godt nok til at kunne bære den store muskelmasse og krop!
Så lad mig opsummere, vi har:
Lille fold (evt glat med mudder, særligt om vinteren)
+Eksplosiv hest
+Uopvarmet
+Potentielt utilstrækkeligt trænede sener, ligamenter og knogler
= cocktail blandet til en rigtig sprudlende sene- eller gaffelbåndsskade -og måneder i ro og endnu mere indestængt energi, lille fold osv osv osv.
Jeg håber pointen står klar.
Jeg vil også gerne sige noget om det med at gå med andre heste ift risiko for skader, men det bliver simpelthen for langt, så jeg vil lave en 2’er til dette opslag snarest.
-Så ‘stay tuned’
Men SKULLE din hest have fået en skade engang der har givet den enten et overben eller et ar, så overvej lige at melde dig til min kommende online rytterworkshop;
“Arvæv hos heste: Find, forstå, formindsk
-og frem flowet i din ridning og friheden i din hests bevægelser”.
Det er torsdag d. 3. juli kl 19.00 og koster den svimlende sum af….0 kroner 😃