Kender du ‘knibeøvelsen’ for heste?
Ellers får du den her; en super enkel måde, at tjekke om din hest har dårlig cirkulation, muskulære problemer -eller ‘bare’ mangler vand.
Kender du tricket med, at knibe op i/løfte hestens hud for, at se om den er dehydreret?
Altså om den får vand nok.
Det er ganske enkelt: du tager ganske enkelt fat om en fold af hestens hud med tommel- og pegefinger, løfter op og holder et øjeblik og slipper så hudfolden igen.
Det er lettest på halsen.
Nu skulle huden gerne falde tilbage på plads igen med det samme og lægge sig glat og stramt igen.
Tegn på dehydrering -og andre problemer.
Hvis huden bliver stående oppe i samme form, som du holdt den i, eller huden ikke straks glider tilbage på plads, er det et almindelig kendt tegn på, at hesten mangler væske og så skal vandkopper eller baljer tjekkes.
Hesten kan også være syg og derfor ikke drikke nok, eller der kan være andre sygdomsrelaterede årsager.
Det er altid godt, at tjekke hestens hud på denne måde jævnligt.
Både sommer og vinter. En vandkop, der fx leverer vand for langsomt, kan få mange heste til, at opgive, at få vand nok og det er selvsagt noget usundt skrald for hesten.
Derfor er det første, der skal tjekkes hvis huden bliver stående oppe hestens vandforsyning og almene sundhed.
Knibeøvelsen sladrer også om muskelspændinger.
Men vidste du også, at selvsamme lille trick også kan pege på andet end væskemangel?
Hvis du har udelukket almindelig væskemangel og sygdom, så er ufleksibel hud faktisk et meget almindeligt tegn på, at hesten har spændinger i musklerne.
Tempoet hvormed huden falder tilbage på plads, stramt over musklerne kan være forskelligt, alt efter de forskellige muskelområders tilstand.
Når muskler er spændte bliver de dårligere til, at transportere blod, ilt og næringsstoffer rundt og det kan betyde, at huden hen over musklerne sladrer ved, at blive ufleksibel, tør og dehydreret. Selv skindet kan blive mat, glansløst og have lettere ved, at blive slidt af for eksempel underlag, trense, dækkener og andet udstyr.
I grelle tilfælde, hvor der er tale om problemer hesten har gået med længe, kan du endda se, at hestens dækhår skifter farve. Det skal altid tages alvorligt.
Noget så umiddelbart harmløst, som et underlag, der ligger og småslider, kan på længere sigt blive årsag til større spændinger og bliver der ikke gjort noget ved det, kan du pludselig stå med en hest, der for eksempel begynder, at bukke, smide af eller på anden måde præstere dårligt.
Massage hjælper.
Som hestemassør oplever jeg ofte, at komme til heste, hvor huden på denne måde bliver stående oppe og ved nærmere undersøgelse af området finder jeg ofte spændinger.
Det er især spændinger af ældre dato, som hesten har gået med et stykke tid, der viser sig på denne måde.
Disse områder vil også ofte være kølige.
Og musklen under huden kan være både hård og mindre følsom overfor tryk.
Efter en eller flere ganges massage af hesten ses tydelig forbedring af tilstanden.
Nye spændinger er (i parentes bemærket) ofte lige modsat; her kan musklen være blød pga væske, ligesom den kan være varm og du vil ofte ikke få lov, at løfte op i huden, da hesten ved nye spændinger (evt ligefrem nye skader) vil være øm og ekstra sensitiv.
Om spændinger er nye eller gamle, så kan massage være den hjælp, der skal til for igen, at give hesten sin fulde smidighed og bevægelsesfrihed tilbage.
Vi du vide mere om hvordan du genkender muskelspændinger og hvordan du selv kan være med til, at forebygge og fjerne dem?
Så afholder jeg basis hestemassagekursus for begyndere d. 20. juni i Nordsjælland.