Er din hest dit stressometer? …når harmonien holder fridag…

 

Temperament og spændinger.

Nervøsitet, tænding eller stridbarhed hos heste, har ofte sit udspring i, eller forværres af smerter, spændinger og ubehag i kroppen.

Disse kan have mange årsager og i dette indlæg vender jeg lige opmærksomheden væk fra sadler, mudrede folde, skæve benstillinger, låste bækkener og så videre og stiller skarpt på…dig!

Lige så vel som du med din ridning og dit sind, kan skabe engle ud af trolde, så kan du også skabe trolde ud af engle 😉

Kropslige udfordringer hos dig, kan overføres til din hest, men fokus i dag, vil jeg ligge mellem dine ører….

 

Hvad mener jeg nu med det?

hest spring massageJo, kender du det med, at have haft en rigtig øv dag. På jobbet eller hjemme. Og tænke, at nu skal det ellers også blive rart, at komme ud til hesten og få ro på og finde humøret igen.

Og så bliver det bare slet ikke sådan det går.

For, som for, at føje spot til skade, har hesten naturligvis også valgt lige netop i dag til, at drille dig. Have glemt alt hvad den nogensinde har lært. Eller den ser spøgelser og bjergløver bag hvert et træ eller busk.

Du bander og synes, at hele verden da også er imod dig. Selv din hest.

Det er næsten ikke til, at bære

 

Din hest er ikke imod dig, den er med dig.

Men hvad skete der egentlig? Ønskede din hest at modarbejde dig, eller stod den faktisk og blev glad for at se dig og glædede sig lige så meget som dig, til, at komme ud og lave noget?

Jeg tror det sidste.

hest massageProblemet er bare, at heste i kraft af deres sensitivitet let kommer til, at blive vores stressometer: de identificerer sig simpelthen med, hvordan vi har det inden i lige nu og her.

Så er du vred, risikerer du, at din hest også bliver det; er usamarbejdsvillig, lukker af for dig og prøver, at gå sine egne vegne og er du bekymret, stresset og urolig, bliver din hest nervøs og over sensitiv.

Du får ‘slåskampe’, hvor du ønskede harmoni og samarbejde.

I bund og grund, så samarbejder hesten faktisk med dig.

Den gør som du. Den spejler dit indre.

Måske synes du, at du havde fået rystet din irritation af dig inden du nåede stalden. At du havde taget en dyb indånding og fundet ‘ja hatten’ frem inden du gik i stalden.

Måske dine menneskevenner ville give dig ret i, at du da er i helt almindeligt humør.

Men din hest, ser lige gennem dig. Du kan ikke skjule for den hvordan du har det. Og den reagerer på det.

Der findes heste, især ældre, der formår, at tage det hensyn man ønsker når man har en øv dag. Heste der nærmest virker som om de passer på dig, når du er nede.

Men for mange heste er det sådan, at de i stedet spejler dig.

 

Spændte skuldre og hovedpine.

Og det er lige før, at sådan en hest overtager både din musearm, spændingshovedpine og optrukne skuldre.

I hvertfald betyder den slags dumme dage, at din hest også ender med, at blive spændt op. Og har du en vanskelig tid i privaten eller på jobbet, så kan spændingerne sætte sig. Præcist som de kan det hos dig.

Massage vil her virkelig være velgørende og afstressende…også for dig… 🙂

 

Forebyggelse er altid det bedste.

hest spring massage 2Men hvad kan du gøre for, at forebygge? For det vi alle ønsker med vores heste, uanset hvad vi bruger dem til, er vel harmoni og samarbejde. Stjernestunder og oaser i hverdagen. Er det ikke rigtigt?

Nu skriver jeg ikke dette indlæg for, at give nogen skyldfølelse eller få dem til, at synes de er dårlige ryttere eller hesteejere.

Jeg er sikker på, at alle har dårlige dage. Jeg har i hvertfald. Og eet har jeg lært; kan jeg selv mærke mit dårlige humør, så forventer jeg ikke, at min hest skal fikse det. Jeg rider ikke så. Nogen gange ender det med, at turen bliver god, jeg får rystet stressen af mig, men alt for ofte har jeg oplevet, at netop disse dage går op i hat og briller.

Og jeg synes ikke det er fair, så tager jeg hellere et par trillebøre møg på folden eller noget andet. Fysisk arbejde kan faktisk være ret godt til, at slippe sådan lidt hverdags irritation.

Men der er noget andet du også kan arbejde med. En meget mere bevidst tilgang til, at tackle indre uro, stress og så videre.

 

Nærvær

Måske har du gættet, at jeg har en pointe. Noget jeg vil hen til og pege på.

Noget som alle kan inddrage i deres hverdag med hestene.

Noget, der kan fremme alle hestedage. Både øv dagene og stjerne dagene.

Mit bud er, at kan du være nærværende med din hest, så vil du opleve mere glæde og større succeser i dit samvær med heste.

At være nærværende er, at være i nu’et.

Ikke ærge sig eller sørge over hvad der er sket eller bekymre sig om fortiden.

At være i nu’et er, at lade urimelige børn, kærester, chefer og veninder blive hjemme og end ikke spekulere over, om der mon er en bjergløve bag næste træstamme.

For er du ‘lige nu’ med din hest. Så er du jo netop lige der hvor du ønskede! Og har al mulig grund til fornøjelse og fordybelse med din hest.

Og da heste også er lige her og nu altid, så vil de øjeblikkeligt respondere positivt.

At det så er lettere sagt end gjort, når tankerne myldrer frem igen og igen som myrer fra en myretue, det er jeg så helt med på!

 

Nærvær kan trænes.

Men evnen til nærvær kan trænes.

Det er faktisk simpel hjernegymnastik der skal til. Ti-tolv minutters daglig træning er nok til, at lave markante ændringer i måden du er tilstede på: Du bliver mere nærværende, mere fokuseret, mere indfølende og faktisk også gladere.

Alt sammen noget, der er til stor fordel for dig, når du rider, træner og omgåes heste (og mennesker og andre dyr for den sags skyld).

Så hvad er det så for en simpel træning jeg vil foreslå dig, at lave?

hest og rytter i harmoniMeditation.

Simpel meditation…ikke noget hokus pokus med flagrende gevandter og religiøse islæt.

Men du kan for eksempel inden du tager i stalden lige sætte dig ned, lukke øjnene og så prøve, bare at følge dit åndedræt eller mærke din krop.

Tre, fem, ti minutter.

Intet andet. Det er faktisk meditation!

Og kommer tankerne myldrende, så prøv at lade dem være og vend opmærksomheden tilbage til åndedræt og krop, når du opdager dem.

Prøv det næste gang du har haft en øv dag. Mærk hvordan spændinger, irritation og bekymring letter lidt og tag så ud til hesten og se om der er en forskel, at mærke.

 

Nærvær giver plads til intuitionen.

Når du er nærværende, lægger du mærke til mere. For eksempel giver nærværet plads til den naturlige intuition vi alle er i besiddelse af og som også er guld værd, at give plads til i omgangen med heste.

Men mere om det senere.

Blandt andet her på bloggen og i mit kommende gratis webinar.

 

Lige nu og her.

Kan du ikke vente med, at fjerne spændinger fra din hest, fysiske som psykiske, så vil jeg anbefale dig enten, at bruge en massør (mig for eksempel 😉 ), eller, at lære enkel afspændingsmassage selv.

Det kan du godt lære uden andre forudsætninger end, at ville din hest det bedste.

Du kan komme i gang med hestemassage via mit online kursus med det samme. Det kan du læse om her: https://sarahshestemassage.dk/nyhed-online-massagekursus/

Du kan også komme med på et af mine praktiske kurser i intuitiv hestemassage. Se hvor og hvornår, der er nye kurser her: https://sarahshestemassage.dk/kursus-intuitiv-hestemassage/

Og vil du være sikker på, at se nye blog indlæg, få tilbud om kurser, workshops, webinarer, få viden om heste, massage og velfærd, så scroll lige helt ned i bunden og tilmeld dig min nyheds mail. Så får du alt nyt fra mig, direkte i din indbakke.