To grunde til, at din hest ikke gør som du beder den om.

 

Som jeg ser det, er der to grundlægende og altdominerende årsager, der danner baggrund for, at din hest ikke gør som du beder den om under ridningen:

 

For det første

Den første årsag er, at din hest ikke forstår hvad du vil have den til.

Enten er din eller hestens uddannelse og træning ikke finpudset og tydelig nok og din hest forstår ganske enkelt ikke hvad du mener.

For, at rette op på dette problem, skal du nok tale med din underviser og søge mere viden.

 

For det andet

Den anden grundlæggende årsag til, at din hest ikke responderer, som du ønsker det under ridning og træning er, at den ikke er i stand til, at gøre hvad du beder den om.

Fysisk eller psykisk. I min bog findes hesten der ikke vil, ganske enkelt ikke. Der er altid en årsag.

Hvis din hest ikke kan gøre som du beder den om, skal du i gang med analyse arbejdet. Hvorfor kan den ikke?

sur hest hestemassageÅrsagerne kan være lige så mange som der er heste. Men utrolig mange problemer starter i musklerne.

Er musklerne eksempelvis tilsyrede og fulde af mælkesyre eller har de små bristninger efter hårdt , ensformigt arbejde eller pludselige skæve bevægelser. Så indskrænkes hestens muskulaturs optimale bevægelighed simpelthen.

Musklen kan ikke strækkes optimalt.

Den er forkortet og dette skaber en kædereaktion af indskrænket bevægelighed i tilstødende muskler og sener, der igen påvirker i hvilken grad leddene kan bevæges. Og om de bevæges korrekt.

Dette skaber yderligere udmatning af musklerne, der skaber mere stivhed og dårligere aktivitet i leddene. Dette kan bevirke overanstrengelse af led og muskler på grund af forkert brug.

Det er simpelthen en ond cirkel, der er startet.

Hvis hestens problem “kun” er muskulært (for som du kan se, kan muskulære problemer let skabe andre og større problemer på sigt), er det vigtigt, at få brudt den negative spiral hurtigst muligt.

Hvad kan du gøre?

Korrekt brug og management i hestens hverdag er indlysende. Men det er også her jeg virkelig ser massagens styrke.

Med massage er du jævnligt inde og tjekke musklernes tilstand og fjerne spændinger og sammenklistringer af vævet i opløbet, før det udvikler sig til skader.

Samtidig skabes forøget cirkulation i hele hestens krop, så den bliver endnu bedre til, ved egen hjælp, at komme af med affaldsstoffer. God cirkulation giver også bedre transport af ilt og næringsstoffer rundt i kroppen. Og dette bevirker øget energi og performance.

Med massage både forebygger du skader og vedligeholder den sunde hest, samtidig med, at du øger hestens præstationsevne og energiniveau med estimeret op i mod 10%.

Og som regel er forebyggelse langt billigere end at helbrede -og langt mindre ærgelig.

 

Massage påvirker også psyken positivt

Som det sidste i dette indlæg, vil jeg også nævne, at når hesten døjer med psykiske barrierer i forhold til, at lystre de ridemæssige krav (Flugt eller kampadfærd. Nervøsitet eller stridbarhed). Så vil man ofte kunne finde en kropslig årsag til adfærden. Smerter eller manglende mobilitet påvirker psyken kraftigt, hos så kropsbevidste dyr som heste.

Derfor kan massage ofte også have en positiv effekt på hestens temperament.

Og selv hvis hesten ikke har spændinger eller smerte, men af natur har et nervøst sind, kan massage dæmpe og berolige.

For nervøsitet skaber spændinger, der så gør hesten ekstra sensitiv og igen skaber en negativ cirkel af årsag og virkning.

 

 

(Og som altid, hvis du er i tvivl: så få din hest udredt af en dyrlæge)