Dette indlæg handler ikke om tandbørstning af heste!
Det kunne man måske ellers godt have troet 😉
Men nej, det jeg vil spørge dig om er, om du har taget tandbørstetesten for nylig?
Har du ikke hørt om tandbørstetesten? Jamen så læs lige med her, så skal du få forklaringen.
Hvor kommer spændingerne fra?
Massage er ud over, at være skadesforebyggende, behageligt og afslappende for hesten, på mange måder symptombehandling. Derfor giver det mening, at søge efter årsagen til tilbagevendende spændinger og få ændret på den, så hesten kan genvinde sin fulde smidighed og elasticitet i musklerne. Både for hestens velbefindende og ikke mindst, for dine resultaters skyld.
Så når jeg er ude og behandle gennemgår ejer og jeg gerne mulige årsager til spændingernes opståen. Af og til kan jeg ikke umiddelbart se nogen indlysende forklaring hos hesten selv. Så spørger jeg tit om ejeren har lavet tandbørste testen for nylig.
Se op.
For når det ikke ser ud til, at hesten har skævheder, skader eller andet, der lige umiddelbart giver for eksempel stivhed på den ene volte, eller i bestemte øvelser under ridning, så er det naturligt, at løfte blikket lidt op -gerne over ryghøjde på hesten. Til lige der hvor rytteren sidder….For vi ryttere er rigtig ofte årsag til hestenes stive, ømme og spændte muskler. Ikke af ond vilje. Vi gør det alle så godt, som vi kan. men nogen ryttere har faktisk decideret skævheder i egen krop, som de overfører til hesten som spændinger. Har du det, kan det være årsag til mange ridemæssige besværligheder. Her vil det ofte give rigtig stort udbytte , hvis du som rytter ligger lige så megen energi i, at hjælpe dig selv og din egen krop i balance, som du ligger i hesten. Men mange er skam ganske lige -siger de til mig, når vi står der og pilen (måske) peger på rytteren. Jeg spørger så gerne ind til om de er højre eller venstrehåndede og om de er i stand til, at ride med lige stor følsomhed i begge hænder. Det mener de fleste de er.
Så er det jeg spørger: “Har du taget tandbørste testen for nylig?”
“Og hvad er så det?” spørger de -og måske også du. Jo, det er ganske enkelt: I aften når du skal børste tænder, så prøv at gøre det med din ikke-dominante hånd. (Dvs venstre hvis du er højrehåndet og omvendt).
De fleste opdager, at der er endda virkelig stor forskel i fin-motorikken fra den ene til den anden hånd. Og det kan synes af uendelig lidt, men når du ikke har samme smidighed og finmotorik i begge sider af din krop, så påvirker det din indvirkning på heste.
Heldigvis kan du træne dig til, at blive mere “tve-håndet”. Du kan fx øve dig i, at skrive med modsatte hånd, bære lige meget med begge hænder. (Når vi fx køber ind, har vi også tendens til, at bære poserne mest i vores “gode” hånd) OG så kan du hver aften børste dine tænder med den modsatte hånd af hvad du plejer!
Det er altså sjovt, hvor mange små fronter man kan forebygge stivheder hos sin hest og opnå bedre resultater med sin ridning.
Så prøv det. Og lad mig rigtig gerne høre om dine erfaringer, både med tandbørstning 😉 og hvordan du har oplevet, at dine egne små skavanker påvirker din ridning.