Øg hestens smidighed med tre simple stræk.

Stræk eller bøj

Det er sjældent et problem for hestens muskler, at trække sig sammen. Det er faktisk noget af det de er bedst til. Og det er heldigt, for i modsat fald, så er hesten lam og så er der virkelig noget galt. En muskels hovederhverv og det eneste den grundlæggende aktivt og viljesstyret kan gøre er, at trække sig sammen.

Det er så også det, der nogen gange giver problemer. For muskler, der har arbejdet hårdt eller ensformigt, syrer ofte til og bliver spændte. Musklen forbliver let sammentrukket. I værste fald, er den krampet helt sammen og konsekvensen af det, er mindre smidighed.

For det andet en muskel den kan, skal den nemlig have hjælp til, af en muskel der arbejder den modsatte vej. Nemlig, at strække sig lang. Det kan muskelen ikke uden hjælp fra tilstødende muskler, der helt mekanisk og uden pågældende muskels aktive medvirken. Faktisk er det her ønskeligt, at muskelen der skal strækkes ud IKKE gør noget..for det en muskel kan aktivt og viljesstyret er jo, som netop nævnt, at trække sig sammen. Og dette er det modsatte af hvad der skal til for at strække muskelen.

Så for at opnå smidige og fjedrende muskler, må vores hests muskler være lige så parate til at arbejde ved at trække sig sammen og blive korte og stærke, som de må være i stand til, at kunne slappe af og blive lange og elastiske.

Når det sidste ikke er tilfældet er det vi kan opleve, at hesten for eksempel har svært ved, at bøje sig på volten, stille nakken, skyder skuldre og hofter ud eller ind af volten (alt efter hvor de stive muskler er lokaliseret).

Heldigvis kan du ved hjælp af meget simple øvelser både forebygge og mindske stivheder.

 

Tre simple strækøvelser.

Sådan tre får du i dag. De fremmer alle din hests evne til, at bøje kroppen til siderne fra halsen og hele vejen ned langs siderne. Altså tre enkle strækøvelser, der fremmer din hests sideførende muskulatur.

Hvad skal du gøre?

For det første, er det vigtigt, at sørge for din hest er varmet op, før du laver stræk øvelser med den. Mindst ti minutters skridt, eller efter ridning. (Præcis lige som løbere, er det virkelig sundt og stivheds- og skadeforebyggende, at strække din hest ud efter ridning.)

Tag sadlen af, inden du laver disse øvelser.

Dernæst, skal du alliere dig med en håndfuld gulerodsstumper (eller klikker).

Det er bedst i grime og træktov, men trense går an.

Første stræk

Første stræk foregår ved, at du får vist din hest guleroden og som et andet æseldyr, får lokket den til, at følge guleroden foran mulen, ned mod sin albue. Her får du strukket modsatte sides lange halsmuskler godt ud.

Forsøg om du kan holde strækket i 4-7 sekunder. Det kan godt være svært, at holde hestens position så længe. Den vil ofte give op eller blive utålmodig (særligt hvis det niver lidt i de muskler, der er ved, at blive strukket). Så tag hvad du får og antag altid, at din hest netop har ydet sit bedste og ikke at den driller. Det er meget muligt, at den virkelig ikke kan komme tættere på sin albue med mulen lige nu, eller holde strækket længere. Det er vigtigt, at lytte til, så du ikke får tvunget et usundt stræk igennem. Husk, at smidighed ikke kommer på een dag. (Jeg kan heller ikke gå ikke split uden mange ugers træning!) Og ligeledes, er det vigtigt, at huske, at alle strækøvelser, netop er øvelser og derfor skal indlæres hos hesten. Præcis som hvis den skal lære, at løfte ben eller lave versader.

Alt ovenstående, gør sig også gældende, for de næste to stræk.

De næste to stræk

Strækker både de lange halsmuskler, ryggens og sidernes muskulatur godt igennem. Det ene stræk får du ved, at holde guleroden ud for (eller med kurs mod) hestens knæ. Det næste stræk får du ved, at holde guleroden ud for hestens hofte.

De blå cirkler angiver hvilken retening du skal forsøge, at få hestens mule.

De blå cirkler angiver hvilken retening du skal forsøge, at få hestens mule.

Igen er det vigtigt, at rose og acceptere, hvad hesten tilbyder. Jo hyggeligere og roligere du kan gennemføre udstrækningen, jo mere vil din hest samarbejde og desto bedre resultat.

Du kan lave hvert stræk 1-4 gange til hver side, 4-6 gange om ugen.

Advarselssignaler

Lige til sidst vil jeg skynde mig, at nævne, at hvis din hest reagerer meget voldsomt og ser ud til, at få meget ondt, eller ikke viser forbedring efter forholdsvis kort tid (dvs synlige forbedringer efter en uge eller to), bør du få undersøgt din hest nærmere, da der så i givet fald, kan ligge alvorligere problemer bag, end blot stive muskler.

Ganske få heste er hybermobile og de bør aldrig strækkes længere end til albue/knæ/hofte, selv om de kan.

Og til allersidst, så husk, at dressur er til for hesten og at du med korrekt ridning kan komme rigtig langt. Strækøvelser bør være et supplement til god ridning og ikke brugs som symptombehandling på grund af for hårdt og ensformigt arbejde.

God fornøjelse.