Gamle heste og dækkener.

Lidt tanker om dækkener, game heste og hvorfor jeg har valgt, at min egen hest nu skal være ‘fuldtids dækkenhest’

Ja, nu er Dinde så blevet fuldtids dækkenhest efter mange år uden, andet et regndækken i ny og næ hvis det stod ned i stænger.
Og hvorfor så det kan man med rette spørge?

Han er pensioneret, har lang pels og står aldrig og ryster med mindre en større sludbyge slå ned.

Men det er faktisk ikke ualmindeligt, at jeg anbefaler ejere af ældre heste, at begynde at give deres hest dækken på  -og nu er turen så kommet til min egen.

Det er ofte sådan lidt broget hvorfor jeg ender med den anbefaling, men en kombination af et eller flere af følgende elementer;

  • hårde, spændte muskler i overlinie, sæde og lårmuskler
  • lidt stive ben og bevægelser
  • dårlig og statisk kropsholdning (fastlåst positur)
  • benstilling
  • tendens til ikke at gå helt så meget rundt på folden (aka ‘foldstatue’)
  • have lidt generel dårlig cirkulation pga kombinationen alderdom og manglende motion
  • -og så hvis hesten virker til, at have enten langsomt eller overarbejdende organer. Fx. mave-tarmsystem, nyre-urinvejssystem, respirationssystem og det kardiovaskulæresystem (hjerte og blod) pga alder .

Altsammen noget, der gør, at hesten til trods for, at den ikke står og ser direkte kold ud om vinteren alligevel går og spænder op i kroppen.  Og så er der enkel hjælp at hente i, at få lidt varme i rygstykkerne.

Effekten er ofte påfaldende, som i tilfældet med min Dinde, der gik fra her i december at stå med helt spændte lår og ballemuskler, stiv ryg, stå lidt som en ‘cirkuselefant på en skammel’ og være mere stiv end vanligt, til igen at blive acceptabelt blød over ryg og bagpart og indtage sin normale kropsholdning.

Det er klart, at især motion, massage og gode kosttilskud også er noget der bør tænkes ind for den ældre pensionerede hest, men selv om dette også er en del af det samlede billede, ja så er det bare som det der med, at stå og hygge sig under et dækken dagen lang gør en virkelig mærkbar ekstra og positiv forskel på hesten, så hvorfor ikke gøre det?

Jeg har det i hvertfald fint med denne ændring selvom den måske kan virke skør efter så mange år uden behov for dækken og nu hvor han slet ikke bruges mere.

Men det er tydeligt, at han har det bedre i sin krop med dækken på, end uden og det har jeg set hos mange andre ældre heste før.
Især de der slet ikke rides mere og som godt kan lide, at stå og lege ‘foldstatuer’ 

Har du en gammel hest, der slet ikke har opdaget den er gammel og springer rundt som en 5-års, så er der naturligvis ingen grund til, at begynde at bøvle med dækkener, hvis den aldrig har brugt det før.

Men har du en gammel hest der ikke umiddelbart fejler noget, men står meget stille og er spændt i kroppen, så kan det være den lille ting, der gør den store forskel.

Så hvorfor ikke forsøde den gamle hests otium med så enkelt et virkemiddel 🙂